Op de beurs is 2023 tot nog toe het jaar van de “Magnificent 7.” Dat is een nieuw begrip voor een handjevol grote techbedrijven uit de VS, die het meest geprofiteerd hebben van de hype rond artificial intelligence (AI).

Het gaat hierbij om Apple, Microsoft, Alphabet (het moederbedrijf van Google), Amazon, Meta Platforms, Nvidia en Tesla. De meest opvallende naam hier is de hardwaremaker Nvidia, die garen spint bij de toegenomen vraag naar grafische kaarten om zware AI-programma’s op te laten draaien.

De gecombineerde beurswaarde van de zeven Amerikaanse techreuzen bedraagt inmiddels 11.000 miljard dollar, waarbij Apple in z’n eentje kan bogen op een beurswaarde van 3.000 miljard dollar.

Om dat cijfer in perspectief te plaatsen: het gaat hier om bij drie keer de omvang van de Duitse economie, die volgens cijfers van de Wereldbank eind vorig jaar een omvang had van omgerekend iets meer dan 4.000 miljard dollar.

Apple meer dan $3.000 miljard waard

De stijging van de koers van het aandeel Apple zorgde er eind juni voor dat de maker van de iPhone voor het eerst een beurswaarde van meer dan 3.000 miljard dollar bereikte.

Volgens analisten van zakenbank 'Morgan Stanley maakt Microsoft goede kans om het volgende bedrijf te zijn dat een beurswaarde van meer dan 3.000 miljard dollar bereikt. Eind vorige week had de softwaregigant een beurswaarde van zo'n 2.500 miljard dollar.

Microsoft heeft zich vol in de AI-race gestort door startup OpenAI, de maker van de bot ChatGPT, van miljarden dollars aan financiering te voorzien.

Chipfabrikant Nvidia heeft in de eerste helft van dit jaar een koersstijging van bijna 200 procent achter de rug, waardoor de beurswaarde van dit bedrijf naar meer dan 1.000 miljard dollar steeg. CEO Jensen Huang, die flink wat aandelen Nvidia heeft, zag zijn persoonlijke vermogen hierdoor stijgen naar 39 miljard dollar, waardoor hij in de top 30 van rijkste personen ter wereld is beland, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

Het aandeel Tesla hoort dit jaar ook bij de grote stijgers op de beurs, met een plus van 125 procent in de eerste helft van dit jaar. De maker van elektrische auto's profiteert van een combinatie van deals voor het Amerikaanse laadnetwerk met Ford en GM en speculatie van beleggers over de AI-ontwikkelingen bij Tesla.

"Een manier om in aanraking te komen met AI is via de 'Magnificent Seven'", stellen analisten van Saxo Bank in recent rappport. "Deze bedrijven spelen allemaal een sleutelrol in de ontwikkeling en toepassing van AI, maar we mogen niet vergeten dat AI nog steeds niet de belangrijkste bron van hun omzet is."

De zeven aandelen zijn samen verantwoordelijk voor het grootste deel van de koerswinst van de brede S&P 500-index in de eerste helft van dit jaar. Er zijn echter ook beursexperts die waarschuwen voor een zeepbel, omdat de hype rond artificial intelligence vooral is gebaseerd op hoop en nog maar zeer beperkt op harde cijfers.

Zo stelde beursstrateeg Mike Wilson van zakenbank Morgan Stanley onlangs dat er nog steeds een grote kans is dat de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt dit najaar. Dat kan de aandelenrally van de eerste helft van het jaar alsnog om zeep helpen.

LEES OOK: Beursrally leunt nog steeds zwaar op Big Tech: weinig ruimte voor tegenvallers komend cijferseizoen